Комиксите „Дъга“ се завръщат с девет нови истории от познати вече автори и млади артисти. Разказите в картинки са събрани в антология, която ще бъде представена на Софийския панаир на книгата в Националния дворец на културата, съобщава Андрей Андров, председател на сдружение „Комикс манифактура“.
Събитието ще се състои на 6 декември в Националния дворец на културата (НДК). В тома са включени комиксът „Бонзай“ от автора на „Бион“ – Даниел Атанасов – Сатанасов, две неиздавани у нас истории от сръбската поредица „Вековници“ на Марко Стоянович и художника Иван Беров, както и „Русалии” от Мая Бочева. Останалите творби са „Пирамидата“ на Андрей Андров и илюстратора Джулиано Димитров, „Разни Фантасмагории“ на Мартин Черногорски и Маргарита Стефанова, „Без титла“ на Калоян Томов, „Прокълнатият Сапфир“ на Емануела Кръстева и Антонио Стефанов“ и „Лехаш“ на Лъчезар Стоянов и Калоян Томов.
„Идеята за възраждане на емблематичното списание се зароди с въпроса „Няма ли да е яко да видя нов брой на „Дъга“? Мухата ни пусна нашият приятел Симеон Захариев. Това ни запали и постепенно започнахме да „откриваме топлата вода“ за това как се прави „Дъга“. Две години и една пандемия по-късно, най-накрая можем да му се порадваме“, коментира Андрей Андров, който е и редактор на антологията.
Визуален редактор е Джулиано Димитров, Денис Българанов е редактор и коректор, а Стефан Митов – графичен дизайнер. Томът се издава от „Потайниче“.
„Дъга“ е българско детско комикс списание, чийто първи брой е издаден през 1979 г. С прекъсвания изданието излиза до 2004 г. / ГН