Внасянето на поправка в закона за обществената телевизия РТВ Словения цели да деполитизира тази обществена услуга, пише N1. 
Правителството на Роберт Голоб иска да приеме закон за промяна в ръководната система на обществената услуга, който да постигне деполитизация в радиото и телевизията на Словения (РТВ Словения). Словенската демократическа партия (СДС), която е и най-голямата опозиционна партия, смята, че правителството има други намерения - да оглави ръководството на телевизията.
Едно от първите обещания на премиера на Словения Роберт Голоб при встъпването му в мандата беше, че неговото правителство в най-кратък срок ще започне подготовката на нов закон, който ще елиминира хаотичното управление на РТВ Словения. С тактическа маневра - внасянето на два проектозакона за РТВ Словения, СДС веднага осуетиха тези планове. Едва след като парламентът разгледа и отхвърли законопроекта на СДС, е възможно да започне разглеждането на предложение на правителството за промяна на закона за обществената услуга.
За да може проектозаконът да бъде приет, СДС внесе в парламента подписка за провеждането на законодателен референдум. На 1 септември СДС започнаха да събират подписите на гласоподавателите за започването на три инициативи за референдум. За 35 дни, тоест до 5 октомври, трябваше да съберат 40 000 подписа. Успяха да ги съберат, затова гласоподавателите ще трябва да се включат на 27 ноември в гласуването на референдум за трите законопроекта.
Изменението в закона за РТВ Словения предвижда управлението и контролът на обществената услуга да бъдат прехвърлени от програмния и контролния съвет (в програмния съвет в момента има 29 члена, в контролния – 11) на едносистемен съвет на РТВ Словения, който ще включва 17 члена, а главна роля при избора им биха имали гражданското общество, обществеността и служителите. Те ще избират общо шестима членове.
Останалите единадесет членове ще бъдат назначени от италианската и унгарската общност, президентът, Словенската академия на науките и изкуствата, Националния съвет за култура, Олимпийския комитет на Словения, комисаря по информацията, Съвета за траен развой и опазване на околната среда, омбудсмана за правата на човека и националния съвет за инвалидните организации.
Ключовото предложение в проектозакона за РТВ Словения е, че ще бъде отнета възможността на парламента да определя представителите на програмния и контролния съвет и по този начин би се деполитизирала обществената услуга, а партийната политика би се елиминирала от управлението на РТВ Словения.