Силистренският депутат от „Продължаваме Промяната“ Стоян Георгиев пази част от перката на американски бомбардировач Боинг Б-17, свален по време на Втората световна война. Това съобщи Георгиев за БТА.
Ценната находка била открита наскоро от негов познат край добруджанското село Поляна. С помощта на серийния номер Георгиев, който е професионален авиатор, открил документите на бойната машина в интернет. Те потвърждават, че самолетът е свален край Силистра. Става известно също, че двама души от екипажа са оцелели и са били пленени. Те са изпратени в лагер в Шумен, а след края на войната са били върнати в родината им.
За свален американски бомбардировач край село Поляна в свой разказ съобщава дългогодишният силистренски учител Георги Мъров. Според спомените му самолетът прелитал от Румъния, когато бил поразен от „картечен изстрел“.
Стоян Георгиев е убеден, че частта, която притежава е, от същата машина. Това се потвърждава от двете дупки от куршуми по витлото. Факт, който му придава особено сериозна колекционерска стойност. Според Георгиев на търгове цената на подобни артефакти достига до 7 – 8 хиляди паунда. Въпреки това той смята да дари ценната находка на създаденото наскоро Дружество за почитане на паметта на българските летци, воювали по време на Втората световна война.
Стоян Георгиев започва кариерата си на професионален пилот през 1981 година. Собственик е на една от първите фирми за селскостопанска авиация в България. В създадения от него учебен център са обучени над 40 професионални пилоти, които летят като командири на самолети в гражданската авиация.
Моделът Боинг Б-17, наричан още "летяща крепост", е конструиран през 1934 г. и се налага като основен бомбардировач на американските военновъздушни сили по време на Втората световна война. Той е относително бърз, с висок полет, с голям обсег и с тежко отбранително въоръжение за сметка на бомбения товар. Бомбардировачите Б-17 пускат повече бомби от който и да е друг американски самолет през войната. 
Освен като бомбардировач, Б-17 се използва и като транспортен, противоподводен и спасителен самолет.
Към края 2019 г. са останали девет годни за полет самолета от този модел, като никой от тях не е участвал в битка.