Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА)  обвини своя астронавт Сатоши Фурукава във фалшифициране на данни за научен експеримент, съобщи ТАСС. 
"Небрежното управление на данните и лошото ръководство подкопаха доверието и научната стойност на изследването. Дълбоко се извиняваме на всички засегнати. Лошо разбирахме медицинските изследвания и ни липсваше опит. Пропуснахме възможността сами да направим промени", каза на пресконференция изпълнителният директор на ДЖАКСА Хироши Сасаки.
Става дума за експеримент, при който осем души са били две седмици в затворена стая, наподобяваща космическа станция. Неговата цел е била да се оцени психическото състояние на участниците и нивото на стрес, който са преживели. Фурукава е бил ръководител на изследването, по време на което, както установява ДЖАКСА, е имало случаи на фалшифициране и неправилно въвеждане на данни. Какви конкретно грешки са допуснати, агенцията не уточнява.
Резултатите от експеримента не са публикувани под формата на научна статия и ДЖАКСА смята, че това не е конкретно нарушение, което може да бъде приравнено с подправяне или фалшифициране на данни съгласно японското законодателство. Въпреки това агенцията възнамерява да накаже отговорните за грешките, включително Фурукава. Това обаче, както беше отбелязано, не би трябвало да повлияе на плановете за изпращането му на Международната космическа станция (МКС) през следващата година.
Фурукава е астронавт на ДЖАКСА от 1999 г. През 2011 г. работи на МКС 167 дни.