Президентът на Перу Педро Кастильо е приел оставката на премиера и отново ще пренареди кабинета.  Това съобщи той самият снощи на фона на продължаващото противопоставяне между изпълнителната и законодателната власт в страната, предаде Ройтерс.
Бившият премиер Анибал Торес, който е верен съюзник на Кастильо, миналата седмица поиска от контролирания от опозицията Конгрес да гласува вот на доверие на кабинета. Но вчера Конгресът отказа да допусне вота на доверие до гласуване с мотивите, че не са спазени условията за внасянето му.
Искането за гласуване на вот на доверие имаше за цел да постави Конгреса под натиск на фона на обтегнатите отношения между изпълнителната и законодателната власт в Перу. Депутати от опозицията на два пъти гласуваха за импийчмънт на Кастильо и въпреки че не успяха да го свалят от власт, успяха да премахнат няколко членове на кабинета. Торес беше четвъртият премиер, назначен от Кастильо, откакто той встъпи в длъжност през юли миналата година.
Съгласно перуанското законодателство, ако Конгресът гласува недоверие на два поредни кабинета, изпълнителната власт има право да го разпусне и да насрочи нови парламентарни избори. Миналата седмица Торес каза, че ще приеме евентуален отказ от гласуване на вот на доверие като гласуване на недоверие.
Подобно напрежение между отделните клонове на властта в Перу е обичайно. От 2016 г. начело на страната са били петима различни президенти.