Конгресът на депутатите (долната камара на испанския парламент) одобри днес държавния бюджет за 2023 г., който включва значително увеличение на разходите за социални дейности и отбрана, предаде ДПА.
"В този бюджет са заложени невиждано високи социални разходи, за да може да продължим по пътя си към по-голямо равенство и устойчивост", написа в Туитър премиерът на Испания Педро Санчес, след като гласуването мина със 187 срещу 156 гласа.
Санчес е начело на ляво правителство на малцинството. След съмненията дали проектобюджетът ще получи одобрение от долната камара, сега това да се случи и в Сената изглежда формалност.
От министерството на финансите и държавните служби обявиха, че Испания ще похарчи рекордните 266,7 милиарда евро за социални разходи, което се равнява на около 58 процента от целия бюджет. Заедно с допълнителната помощ от Европейския съюз, сумата ще надхвърли 274 милиарда евро.
Година преди изборната 2023 г., "Испанска социалистическа работническа партия", която Педро Санчес оглавява, успя да постигне споразумение за по-голям бюджет с лявата коалиция "Унидас подемос". През май догодина предстоят регионални и местни избори, а през есента - парламентарни. 
Разходите за отбрана са увеличени с 25 процента и ще достигнат 12,8 милиарда евро. Целта, която Испания си е поставила, е да постигне минималните изисквания на НАТО за 2 процента от БВП до 2029 г.
Нов и противоречив данък за богатите се очаква да увеличи приходната част на бюджета с 18,71 милиарда или 7 процента, а заложеният дефицит е в размер на 3,9 процента.