Министерството на вътрешните работи на Беларус е идентифицирало около 160 беларуски граждани, „които участват в конфликта в Украйна“, заяви днес ръководителят на ведомството Иван Кубраков в интервю по телевизия ОНТ, предаде ТАСС.
„Това е много условно число…Идентифицирали сме 160 лица, които по един или друг начин са били забелязани на територията на Украйна по време на бойните действия“, каза министърът.
Според Кубраков, веднага щом се наложило да участват в бойни действия, половината се разбягали, а някои вече са загинали.
Много или малко са те, попита риторично министърът и изтъкна, че това, че има хора, предали родината си, колкото и да са те, е лошо. Особено онези, които предадоха родината си и загиват на чужда земя, макар Украйна за нас да е родна страна, каза Кубраков.
Белоруският министър подчерта, че е лошо, че тези хора загиват, ставайки проводници на фашистка идеология на територията на друга държава, подкрепяйки тази фашистка идеология.
Кубраков съобщи, че силите за сигурност следят оперативно в интернет беларуси, които търсят начини да стигнат до Украйна и да участват в бойните действия. След това установяват местонахождението им и ги привличат към отговорност, а в някои случаи само провеждат превантивен разговор с тях.