Активисти от екологичната организация "Ласт дженерейшън" ("Последно поколение") причиниха спиране на полетите на основното летище в Берлин "Бранденбург" за близо два часа днес, след като успяха да излязат на пистите, предаде ДПА.
Екоактивистите излъчваха акцията си на живо в Туитър. На кадрите се вижда как част от участниците се залепят за земята, докато други обикалят около тях и ги снимат. 
Полицията съобщава, че две групи от по няколко членове на организацията са влезли на територията на летището от различни места. Публикуваното видео показва лица, които режат ограда и преминават през нея. След това излизат на пистата с плакати и се чува как обясняват действията си.
Акцията е спряла излитанията и кацанията на летище "Бранденбург" за около два часа. Летищните власти възобновиха полетите към 18:15 ч. местно време (17:15 ч. по Гринуич).
"Ласт дженерейшън" организира няколко протестни акции в германската столица през последните седмици, които се проведоха по пътища, улици и пред правителствени сгради.
Германският министър на транспорта и цифровата инфраструктура Фолкер Висинг коментира днес, че акциите на "Ласт дженерейшън" стават "все по-безскрупулни и обществото няма да толерира такова поведение".