Ватикански кардинали, натоварени да се грижат за доктрината на Католическата църква, изразиха днес скептицизъм към реформи, предложени от Римокатолическата църква в Германия, които предвиждат и ръкополагането на жени, предаде ДПА.
Дискусия за отваряне на свещеничеството за жени е неуместна, каза кардинал Луис Ладария, ръководител на ведомството в Римската курия за доктрината на вярата.
Кардиналът отбеляза, че документите, представени до момента от движението „Синодална пътека“м се основават на твърдения, които не са напълно подкрепени.
Коментарът на испанския духовник беше направен миналата седмица на среща с германски епископи в Рим, но беше публикуван едва днес от ватиканския вестник „Осерваторе романо“.
По отношение на сексуалните злоупотреби в рамките на църквата в продължение на десетилетия, Ладария каза, че църквата не трябва да бъде разглеждана като организация, създала условията за сексуално насилие. Той се противопостави и на идеите за сексуално учение в църквата, предложено от германски реформатори.
Канадският кардинал Марк Уеле – ръководител на дикастерията за епископи във Ватикана, предупреди за опасност от „латентна схизма“ в резултат от действията на движението „Синодална пътека“, макар то да не се стреми към това.
Конфликтна точка е и оценката на „Синодална пътека“ за бъдещата роля на епископите след многократните скандали в Германия.
Уеле каза, че според него случаите със сексуално насилие се използват, за да се прокарат идеите за църковна реформа, включително тези на германски теолози, които от десетилетия влизат в сблъсък с Рим.
„Синодална пътека“ се състои от равен брой епископи и миряни католици, както и от членове на религиозни ордени. То започва да работи през 2019 г. и трябва да приключи дейността си догодина.