31-годишен чеченец беше осъден днес във френския град Ница на една година затвор за "възхвала на тероризма", защото разпространил в "Инстаграм" видео с бащата на друг чеченец, който обезглави френски учител по история, предаде Франс прес.
Абдул-Кадир Абуев е влязъл във Франция през 2020 г., а в периода ноември 2021-октомври 2022 г. разпространявал в социалната мрежа "видео и фото съобщения и проджихадистки материали", посочи председателят на съдебния състав.
Абуев имал над 18 000 последователи, за повечето от които се смята, че са "купени," и разпространявал съобщения от акаунт с арабско име, което означава "чеченец".
Освен снимки и видеоматериали с въоръжени бойци, Абуев разпространил и интервю на чеченски блогър с бащата на Абдула Анзоров – руски бежанец от чеченски произход, който уби учителя Самюел Пати на 16 октомври 2020 г. в района на Париж и предизвика шок в цяла Франция.
В интервюто, както подчерта председателят на съдебния състав, "бащата на убиеца на Пати казва, че е доволен от стореното от сина му и обяснява, че по този начин той защитил честта на всички чеченци и всички мюсюлмани".
Не подкрепям никакви терористични актове, каза подсъдимият, който е задържан от миналия месец. Абуев твърди, че разпространил интервюто, защото в него бащата Анзоров обяснявал как синът му Абдула е бил повлиян и се е радикализирал.
Абуев твърди също, че не разбира арабски и не знаел какво означават призивите за джихад, които публикувал. Зад един много благовиден профил се крие невероятен привърженик на идеите на радикалния ислям, каза прокуратурата, която настояваше Абуев да получи две години затвор и окончателна забрана за достъп до френска територия.
Чеченецът има 10 дни за обжалване. Той ще трябва да напусне Франция след излежаване на присъдата си.