Берлин днес даде се разбере, че системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът", които той предложи да предостави на Полша, са предназначени за използване само на територията на НАТО и по този начин контрира исканията на Варшава системата да бъде изпратена в Украйна, предаде Ройтерс.
"Тези системи "Пейтриът" са част от интегрираната противовъздушна отбрана на НАТО, което означава, че те са предназначени за разполагане на територията на НАТО", заяви в Берлин германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт. "Разполагане извън територията на НАТО би наложило предварителни дискусии с НАТО и съюзниците", добави тя.
Берлин предложи на Варшава системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът", за да може Полша да обезопаси въздушно си пространство, след като миналата седмица заблудена ракета се разби на полска територия и причини смъртта на двама души. Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак вчера каза, че е поискал вместо това Германия да изпрати системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът" в Украйна.
Наземните ракетни системи за противовъздушна отбрана като "Пейтриът" на компанията "Рейтиън" са предназначени за прехващане на ракети. Но НАТО изпитва недостиг на тези системи, тъй като след края на Студената война много от страните членки извадиха от въоръжение част от тях, след като прецениха, че вече ще им се налага да се справят единствено с ограничена ракетна заплаха от страни като Иран. Това становище рязко се промени след руската инвазия в Украйна и страните от НАТО се опитват бързо да попълнят недостатъчните си запаси от боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана.
През Студената война Германия е имала на въоръжение 36 системи "Пейтриът" и дори тогава е разчитала на подкрепа от съюзниците си от НАТО. Днес германските въоръжени сили разполагат с 12 системи "Пейтриът", две от които са разположени в Словакия.