Черногорското правителство взе решение за сформиране на работни групи за преговори по десет преговорни глави в съответствие с изискванията, произтичащи от новата методика за присъединяване към ЕС, предаде за БТА черногорската агенция МИНА.
Според прессъобщението на правителството работните групи са по главите за свободно движение на стоки, свободно движение на работна сила, обществени поръчки, търговско право, право върху интелектуалната собственост, конкуренция, социална политика и заетост.
Сформирани са и работни групи по преговорните глави предприемачество и индустриална политика, регионална политика и координация на структурните инструменти и защита на потребителите и опазване на здравето.
Министърът по европейските въпроси Йована Марович обясни на заседанието на правителството, че структурата за преговори постепенно се трансформира в съответствие с изискванията на новата методология за присъединяване към ЕС.
По думите й работните групи са променени съобразно кадровите промени в институциите, отговорни за изпълнението на изискванията, произтичащи от преговорния процес.
„Нашата цел е чрез операционализиране на съществуващата рамка за преговори, намаляване на броя на членовете на работните групи за преговори и по-добра координация на целия процес, да направим работните групи за преговори по-оперативни и по-ефективни в работата си“, каза Марович.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с черногорската агенция МИНА)