Френският писател от ливански произход Сабил Гусуб спечели наградата "Гонкур на гимназистите" с романа си "Бейрут на Сена", съобщи АФП.
"Тази книга е почит към родителите ми, към изгнаниците от войната, мисля много за живите. Това е красива лична история, която далеч надхвърля историята на моите родители и аз никога няма да ви благодаря достатъчно за този избор", каза Сабил Гусуб.
Във втория си роман 34-годишният журналист размишлява върху семейството и имиграцията, задавайки въпроси на родителите си. Те пристигат в Париж през 1975 г., когато войната опустошава страната им.
Журито на литературната награда е съставено от ученици от гимназиите в цяла Франция.
"Лошият гимназист, който бях аз, трябва да благодари на прекрасните гимназисти, които сте вие. Тази награда е огромна чест", заяви Сабил Гусуб по видеоконферентна връзка малко след обявяването на наградата.Най-големият конкурент на Сабил Гусуб беше философът Натан Девер с "Изкуствени връзки". В последната селекция беше също Паскал Робер-Диар с "Малката лъжкиня". Неговият роман беше и в селекцията за Голямата награда за роман на Френската академия. В краткия списък попадна и швейцарката Сара Жолиан-Фардел с "Предпочитаната". 
Наградата "Гонкур на гимназистите" се провежда всяка година от септември до ноември и дава възможност на около 2000 ученици от средните общообразователни, технически, професионални и селскостопански училища да се запознаят със съвременната литература и да развият вкус към четенето. Организират се и срещи с писатели. С нея учениците имат възможност да кажат своето мнение за новопубликуваните романи. Наградата оказва голямо влияние върху продажбите.