Датският крайнодесен политик Мортен Месершмит днес отново се изправи пред съда по обвинение в измама с евросредства и фалшифициране на документи, съобщи ДПА.
Лидерът на Датската народна партия бе осъден от окръжен съд през август миналата година. Тогава той получи условна присъда от шест месеца затвор. Апелативният съд обаче я отмени през декември заради съмнения в безпристрастността на председателя на съдебния състав. Наред с други неща, окръжният съдия "харесал" критични публикации за политика и неговата партия във "Фейсбук", уточни ДПА.
Месершмит днес отхвърли обвиненията и заяви, че е убеден, че ще бъде оправдан на втора съдебна инстанция. "Голямата разлика ще бъде в това, че ще имам нова защита", каза той.
Датският политик е посочил около 10 нови свидетели по делото пред апелативния съд. Освен това ще представи като доказателство аудиозаписи от лятната конференция на своята партия през 2015 г.
Бившият евродепутат е обвинен, че е направил неверни изявление за конференция на ЕС по време на същия летен форум, за да получи евросредства в размер на почти 100 000 датски крони (около 13 500 евро). Според окръжния съд обаче, въпросната конференция така и не се е състояла, отбелязва ДПА.