Компанията "Дронамикс" съобщи днес, че е получила грант от 2,5 млн. евро от Европейската комисия в рамките на програмата "Акселерейтър" (Accelerator) на Европейски Съвет по Иновациите - ЕСИ. Съветът също така заяви намерение да подкрепи предстоящия кръг от финансиране, серия "А", на "Дронамикс", който се очаква да отключи следващата фаза на развитие на компанията.
Финансирането ще подпомогне развитието на компанията в мащаб, както и изграждането на първите дрон-портове в Европа.
Европейският съюз е дом на милиони хора, живеещи в територии, до които традиционният превоз на товари често отнема дни. "Дронамикс" има за цел да демократизира въздушния превоз на товари, правейки бързите и надеждни доставки достъпни за компании и общности навсякъде, особено в отдалечени и труднодостъпни райони, пише в съобщението. 
"За нас е чест да получим тази подкрепа от Европейския съвет по иновации, още едно доказателство за потенциала на логистиката с дронове върху икономиката на Европейския съюз като цяло. Ще използваме финансовата подкрепа, за да положим основите на нашите операции в Европа и да продължим да развиваме иновациите в новия сектор, в който оперираме. Целта ни е да революционализираме товарната индустрия чрез последни технологии в авиацията", заяви Свилен Рангелов, съосновател и главен изпълнителен директор на "Дронамикс".
"Дронамикс" е една от малкото компании, които получиха финансиране от програмата "Акселерейтър", сред близо 1000 кандидати, пише още в съобщението. На Фондовата борса акциите на "Дронамикс" се търгуват по 3,00 лева едната.