В Националната библиотека „Св. вв. Кирил и Методий“ (НБ) беше открит кът с книги за историята, традициите, културата и литературата на Куба. Това е тринадесетият поред книжен кът на различни държави от стартирането на инициативата в началото на тази година по идея на директора на библиотеката доц. д-р Красимира Александрова. 
Освен форма на културен обмен, книжните пространства са и възможност за контакти между националните библиотеки на държавите, оформили свой кът, и нашата Национална библиотека.
Посланикът на Куба в България Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан обяви, че Националната библиотека на Куба и НБ „Св. св. Кирил и Методий“ започват сътрудничество по проект за дигитализиране на творчеството на поетите и революционери Христо Ботев и Хосе Марти.
Н. Пр. Каридад Милиан сама е подбрала и наредила книгите в библиотечната витрина на Куба в НБ. Тя сподели, че за нея това е изключително вълнуващо и защото през годините над 3000 кубинци са учили и работили в България, като повечето от тях са прекарали много часове в читалните на Националната ни библиотека.
Доц. Красимира Александрова обърна внимание на ценните издания, които са изложени в кубинския кът, сред които е книгата „Сто часа с Фидел Кастро“, в превод на Венко Кънев, както и на прекрасните рисунки на български ученици, отличени в конкурса „Куба – далечна и близка“. „Тези витрини с литературно богатство от различни държави периодично ще бъдат обновявани и обогатявани“, каза доц. Александрова.      
На откриването на библиотечния кът на Куба днес в Националната библиотека присъстваха заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева,  посланиците на Аржентина, Виетнам, Алжир, Иран, Либия, Палестина, Сърбия и Северна Македония, както и много университетски преподаватели, политици, представители на образователни и културни институции.
"Надявам се, че този кът на Куба ще провокира и интереса на туристите към двете държави", каза проф. Мариела Модева.  
Откриването на кубинския книжен кът се превърна в истински празник и благодарение на оперната певица и виолистка Розалина Касабова, която изпълни ария от „Силата на съдбата“ на Верди, както и на младия китарист Филип Донков, шестокласник от Национално музикално училище „Любомир Пипков“, който очарова гостите с интерпретациите си на кубински мелодии. 
Скоро в Националната библиотека предстои откриване на книжен кът и на Казахстан.