Университетската библиотека на Софийския университет "Св. Климент Охридски" посреща своя патронен празник на 25 ноември с изложба, посветена на най-големия български книжар и издател преди Втората световна война - Тодор Чипев, съобщи пресцентърът на висшето училище.
С изложбата, озаглавена "Ако някоя книга я няма при Чипев, по-добре не я търси", се  отбелязват 155 години от рождението на Тодор Чипев. "Кратки истории за издателство "Т. Ф. Чипев" въвеждат посетителите в културната история на България от края на XIX до средата на XX век.
Изложбата представя част от 500-те книги, издадени от Тодор Ф. Чипев. Наред с изданията от периода 1891-1901 г., акценти в експозицията са преводи на класически автори, поредицата научни съчинения, издания на класиците, учебници и детска литература.
Специално място е отделено на първото самостоятелно издание на романа "Под игото" на български език - единствената печeливша книга на издателството. В изложбата са показани и Описът на старопечатните български и славянски книги от 1930 г., както и първият брой на първото библиографско списание "Българска книга".
Половинвековната дейност на Тодор Чипев и цялото му семейство е пример за любов към книгата и българската култура изобщо. Създаването и успешното управление на издателството и най-голямата книжарница на Балканите от първата половина на XX век предизвикват и до днес интерес сред изследователи и ценители, отбелязват от Софийския университет.
Изложбата може да бъде разгледана до края на февруари 2023 г. в Университетската библиотека на СУ.