Турция ще продължи да се бори срещу тероризма в рамките на границите на страната и извън тях, докато заплахата не бъде елиминирана, заяви днес президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.
Ще продължим тази борба в рамките на границите и извън тях, докато терористичната заплаха за страната ни не бъде напълно елиминирана, каза Ердоган.
Той заяви, че турските въоръжени сили унищожават "терористичните гнезда" при акциите, провеждани както в Северен Ирак, така и в Сирия, близо до турската граница.
Където и да има терористи ще изпратим своята полиция, армия и сили за сигурност, добави той.
Турските военни предприеха операцията "Лапа-Меч" по цели на кюрдските бойци в Северна Сирия и Северен Ирак след кървавия атентат на булевард "Истиклял" в Истанбул на 13 ноември, при който загинаха шестима души и бяха ранени над 80. Смята се, че групировката ПКК/СЗН (Кюрдска работническа партия/Сили за защита на народа) стои зад организирането на атентата. 
Турските официални представители подчертават, че операцията е в съответствие с международното право и правото на страната на самозащита съгласно резолюциите на ООН.
Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързаните с нея бойци са активни в Северна Сирия.