В парламентарната Комисия по туризъм има разбиране за необходимостта от развитието на Витоша като модерен ски курорт и за изграждането на втори лифт в Банско, стана известно по време на днешното й заседание, което бе посветено на проблемите и перспективите пред предстоящия ски сезон.
Тези искания бяха поставени пред членовете на комисията от ръководствата на "Юлен" и "Витоша ски". Курортите "Пампорово" и "Боровец" също бяха поканени на заседанието, но техни представители не се отзоваха.
Председателят на Комисията Цончо Ганев (ПГ Възраждане) поиска от дружества да бъдат изпратени в комисията необходимите документи по двете теми, за да се потърсят възможните решения.
Мая Христоскова, изпълнителен директор на "Юлен", напомни, че заради големия поток от туристи се предизвиква струпване на хората около началната станция на кабинковия лифт и допълни, че това е проблем от години. Тя поиска подкрепа от Комисията за изграждането на втората въжена кабинкова линия. Председателят на Комисията заяви, че подобна ситуация не е нормална и посочи, че темата може да бъде обсъдена със сегашната или бъдеща изпълнителната власт, ако има постоянно правителство.
Ян Калчев, изпълняващ длъжността изпълнителен директор на "Витоша ски", определи като пародия случващото се на Витоша. Липсата визия и в някаква степен отказ от институциите, представляващи държава, са довели до крайни състояния на тази на планината, а тя е обликът на София и най-ценното нещо за нашите жители, основно за децата, заяви той. Калчев помоли да се потърси общата визия за Витоша. По думите му планината не се изразява в съоръжения, а в отношение и заяви, че не става въпрос за бизнес интереси, а за човешка перспектива. Витоша, дори в медиите не изглежда като курорт, посочи още той.