Великобритания инструктира правителствените служби да спрат да инсталират на камери за видеонаблюдение, произведени от компании, подчинени на китайските закони за сигурност, да изключат подобни устройства от основните компютърни мрежи и да обмислят пълното им премахване, съобщи Ройтерс. 
В заповедта, представена писмено пред парламента от канцлера на херцогство Ланкастър Оливър Доудън, се казва, че решението е взето след преглед на "настоящите и бъдещи рискове за сигурността, свързани с инсталирането на системи за видеонаблюдение на територията на правителствените сгради".
"Прегледът установи, че с оглед на заплахата за Обединеното кралство и нарастващите възможности и свързаност на тези системи е необходим допълнителен контрол", каза Доудън. "Поради това службите бяха инструктирани да преустановят разполагането на подобно оборудване в чувствителни обекти, когато то е произведено от компании, които се подчиняват на закона за националното разузнаване на Китайската народна република", добави той.
"Тъй като съоръженията за сигурност са първостепенна важност за тези обекти, предприемаме действия сега, за да предотвратим появата на по-нататъшни рискове за сигурността", заяви Доудън.