Национализация не е на дневен ред, има много други варианти, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов по повод предложенията за промяна на собствеността на рафинерията в Бургас.
Не мисля, че това е сериозна тема за обсъждане, национализации се правиха по други времена, посочи министърът пред български журналисти в Брюксел, където участва в извънредна среща на своите европейски колеги. Ако "Лукойл" изостави рафинерията, не е в състояние да произвежда, тогава ще се търсят варианти някой друг да поеме управлението, заяви Христов.
Той посочи, че се работи за възобновяване на проекта за нефтопровод между Бургас и Александруполис, за да се обезпечат алтернативни доставки на петрол, но това ще отнеме години. Министърът настоя да се намерят решения рафинерията да работи.
За да има евтини горива в България, рафинерията в България трябва да работи. Затова трябва да договорим такива условия, че да имаме собствено производство. Гледам, че въпросът започва да се политизира, но трябва да се мисли практично и да се гледат интересите на българските граждани, настоя Христов.
Той съобщи, че на днешното заседание на Съвета на ЕС не е взето решение по предложението на Европейската комисия за въвеждане на таван на цената на газа до 275 евро на мегаватчас. Решение днес не беше взето, но е добре, че имаме конкретно предложение. На нас не ни харесва, че таванът не е динамичен, а фиксирана величина, и то на толкова високо ниво, че не би се задействала дори при кризисните цени от август и септември. Предложихме да се работи за динамичен коридор, доста държави са на същото мнение, добави министърът.
Постигнахме договореност на 13 декември да имаме нова извънредна среща, посочи Христов. Той уточни, че е най-добре цената на газа да бъде обвързана със световните борси. Това ще ни даде контрол върху цените и няма да позволи да внедрим прекалено ниска цена, която да отблъсне доставчиците и да предизвикаме недостиг, уточни министърът. По неговите думи предложеният таван е недостижим, затова нашата страна очаква доставки дори под 200 лева за мегаватчас.