Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес по повод препоръката на Европейския парламент (ЕП), че Белград не се интересува от взаимно признаване на независимостта с Прищина, съобщи белградската агенция Бета.
"Не бях особено разстроен от препоръките на ЕП. Изглежда всичко върви добре за тях, та се притесняват от нашето решение. Ние не се интересуваме от взаимно признаване с Прищина, а що се отнася до санкции срещу Русия, можем да вземем наши собствени решения", каза Вучич в Белград след среща с ръководството на Република Сръбска.Той посочи, че Сърбия ще продължи да се вслушва в това, което ѝ казва ЕП, но ще приема решения в съответствие със своите интереси.
Вучич каза, че ЕП не е приел никаква резолюция, както се твърди в медиите, а препоръка. Същността обаче е, че текстът изисква не само да се въведат санкции срещу Русия, но и препоръка Сърбия да признае независимостта на Косово.
"Чудя се защо го скрихте? Защо да не информираме народа, за да знае какво наистина искат от нас? Много по-трудно от това дали ще въведем санкции е, че от нас искат да се признаем взаимно с Прищина.  Сигурно  Сърбия много държи да бъде призната от Прищина, така че това е някаква  взаимна отстъпка", каза иронично той.
По отношение на статута споразумението за регистрационните номера е "малка тактическа победа" за Белград, каза Вучич и отбеляза, че преди два дни Прищина е имала "по-добра сделка, отколкото вчера".