Министерството на външните работи (МВнР) продължава да води активни разговори с европейските ни партньори, в много тясно сътрудничество е с ЕК, която напълно ни подкрепя в процеса за присъединяване на България към Шенген. Това каза заместник-министърът и говорител на МВнР Костадин Коджабашев на редовния седмичен брифинг в министерството. Той изтъкна, че присъединяването на страната ни към Шенген е приоритетна тема на служебния кабинет.
Водим изключително активен диалог с Нидерландия, включително на най-високо ниво, каза още говорителят на МВнР. В периода 27-29 ноември в Хага предстои участие на министър Николай Милков в кръгла маса на високо ниво за противодействие на корупцията.
Продължаваме да работим за приемане на решение за присъединяване на страната ни в Шенгенското пространство до края на годината, каза Коджабашев. Той припомни, че темата е включена в Съвет „Правосъдие  и вътрешни работи“ на 8 и 9 декември. На 15 и 16 декември има редовно заседание на лидерите, като не изключвам вероятността този въпрос също да бъде обсъждан, добави той.
Коджабашев припомни, че заключенията в доклада от експертната мисия на 12 и 13 октомври в България еднозначно сочат липсата на каквито и да е проблеми по отношение на прилагането на шенгенското законодателство и категорично констатира, че страната ни отговаря на всички критерии за приемането в Шенгенското пространство. Той отбеляза ,че експерти от 12 държави членки, в т.ч Германия, Франция, Дания, Швеция, участваха в тази визита.
На 16 и 17 ноември се проведе допълнителна мисия за установяване прилагането на шенгенското законодателство, като Коджабашев коментира, че по предварителна информация резултатите ще бъдат отново положителни и отново ще потвърдят готовността на страната ни да се присъедини към Шенген.
Критериите за присъединяване към Шенген са заложени в механизма за оценка и наблюдение по Шенген, те не реферират по темата за върховенството на правото, посочи още говорителят на МВнР. Макар двете теми да не са формално свързани, осъзнаваме, че темата за върховенството на правото е важна за част от държавите членки при формиране на окончателните им позиции по Шенген, добави Коджабашев. Той посочи, че МВнР ще продължи да информира европейските ни партньори в тясна координация с Министерството на правосъдието, което е компетентното ведомство по темата, касаеща напредъка на страната ни в областта на върховенството на правото.