Шофьори на камиони в Южна Корея, които членуват в профсъюзи, днес започнаха втората си голяма стачка в рамките на по-малко от 6 месеца, която заплашва да ограничи сериозно доставките на суровини за производството на полупроводници и на химикали, получени от преработката на суров петрол, предаде Ройтерс.
На фона на покачващите се цени на горивата, шофьорите на товарни камиони призовават правителството на Южна Корея да не спира изпълнението на програмата, предназначена да гарантира минимални тарифи за превоза на товари по безопасен начин, която изтича в края на годината. Те настояват придобивките, които получават шофьорите на товарни камиони, да важат и за колегите им в други браншове, включително и за водачите на камиони цистерни за горива.
Управляващите в Сеул обявиха, че ще удължат срока на програмата с три години, но отказва да изпълни другите искания на профсъюза, който защитава правата на шофьорите на камиони. 
През юни те стачкуваха в продължение на 8 дни, което доведе до забавяне на превоза на товари в Южна Корея, което костваше над 1,2 милиарда долара в нереализирана продукция и неизпълнени доставки. Трудовият протест приключи, след като всяка от страните, които участваха в него обяви, че е постигнала отстъпки от страна на другата.
Профсъюзът, който организира днешния трудов протест, даде началото на 16 митинга в цялата страна, включително и в пристанищния град Улсан, където е основният завод на автомобилостроителната корпорация "Хюндай Мотор" (Hyundai Motor). 
Синдикатът "Солидарност с шофьорите на товарни камиони" (Cargo Truckers Solidarity Union - CTSU) предупреди, че стачката може да доведе до спиране на доставките на суров петрол за водещите петролни рафинерии в страната, както и на транспорта в района на големите пристанища и промишлени предприятия. 
Превозът на контейнери през пристанищата на Южна Корея намаля до 40 процента от обичайното си равнище, откакто започна стачката, съобщи транспортното министерство на азиатската страна. То обаче добави, че до момента не са регистрирани сериозни щети, тъй като редица компании са организирали превоза на пратките си преди началото на трудовия протест.
Фирми от сектора на производството на химикали, получени от преработката на суров петрол, както и производителят на стомана "Хюндай стийл" (Hyundai Steel), част от корпорацията "Хюндай Мотор", са съобщили за Ройтерс, че тъй като са очаквали стачката, спешно са доставили продукция, за която имат договори с клиенти и са се запасали предварително със суровини, за да продължат производствената си дейност. Въпреки това, ако стачката се проточи, ограниченото складово пространство и логистиката ще им създадат проблеми, прогнозират компаниите. 
Говорител на "Хюндай стийл" заяви, че поради стачката около 8 хиляди тона стомана, които се произвеждат дневно в завода на компанията в град Поханг, вероятно няма да може да бъдат транспортирани днес.