Изложба по повод 70-ата годишнина от рождението на скулптора Емил Мирчев ще бъде открита в галерия „Академия“. Събитието ще се състои на 30 ноември, съобщават от Националната художествена академия (НХА).
Експозицията ще представи произведения, чиито идеи, търсения и пластически възгледи формират цялото творчество на скулптора.
„Емил Мирчев е възпитаник на Националната художествена академия и като дългогодишен професор е отдал голяма част от своите професионални умения и от богатия си опит в обучението на студентите по скулптура“, коментират от НХА, като допълват, че творбите му свидетелстват за достигнат синтез на класически и модерни насоки.
Емил Мирчев (1950-2017) е завършил НХА при проф. Борис Гондов през 1974 г. От 1976 до 1981 г. е преподавател по скулптура в Художествената гимназия „Илия Петров“. В художествената академия започва да работи със студенти през 1989 г., а през 2010 г. става професор.
Реализирал е проекти в областта на монументалната скулптура в България, Турция, Швеция, Белгия, Испания и др.
Негови творби се намират в Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, художествената галерия „Илия Бешков“ в Плевен, художествената галерия „Кирил Петров“ в Монтана, Националния военноисторически музей и др. / ГН