Ограниченията за безопасност на летищата за течности и лаптопи в ръчния багаж могат да бъдат отменени във Великобритания до две години благодарение на високотехнологични 3Де (3D) скенери, съобщи Би Би Си.
Правителството възнамерява да започне да ползва по модерни скенери до средата на 2024 г., заяви източник пред Би Би Си, въпреки че все още не е взето окончателно решение.
Оборудването, което е подобно на компютърните скенери, използвани в болниците, предлага по-ясна картина за съдържанието на чантите.
Предишният краен срок за инсталирането им не бе спазен заради пандемията.
Министрите са преразгледали въпроса и се очаква да има официално становище до Коледа, което буди надежда, че ще се сложи край на опашките по британските летища, пише в. "Таймс".
Понастоящем пътниците имат право да носят в ръчния си багаж течности, които не надвишават 100 мл. Те трябва да бъдат показани на служителите по сигурността в отделен, прозрачен и затворен найлонов плик с максимален капацитет от 1 литър и размери 20 на 20 сантиметра.
Тези ограничения са в сила от ноември 2006 г. Въвеждането им сложи край на забрана за течности в кабината, наложени три месеца по-рано, когато британската полиция обяви, че е предотвратила заговор за взрив  в 10 самолета с експлозиви, скрити в бутилки за напитки.
Новата технология обаче позволява на служителите да увеличат съдържанието на чантата и да завъртат изображенията за проверка.
Тези 3Де скенери са тествани на лондонското летище "Хийтроу" от 2017 г.
"Бавно ги въвеждаме в употреба", заяви пред в. "Таймс" главният изпълнителен директор на летището Джон Холанд- Кей.
"Току-що започнахме разширяването на зоната за сигурност на Терминал 3, където ще с налице повече компютърни скенери и имаме краен срок до средата на 2024 година (от транспортното министерство – бел.Би Би Си) . Дотогава течностите на пътниците ще продължат да бъдат в найлонови пликове", поясни той.
Технологията вече се използва от няколко години на американски летища като "Хартсфилд – Джаксън" в Атланта и "О‘Хеър" в Чикаго.
Бившият премиер на Великобритания Борис Джонсън обеща да бъде въведена технологията за сканиране, за да се ускорят проверките преди качване на самолета и да се повиши сигурността, като даде на британските летища срок до края на 2022 година. 
Броят на пътниците обаче намаля значително по време на пандемията на фона на ограниченията за пътуване в целия свят.
Последните данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA)  за септември сочат, че пътникопотокът е достигнал до едва 73 на сто от предпандемичните си нива.