Една година след премиерата в "Топлоцентрала", моноспектакъл по текст от автора на "Моби Дик" се завръща на същата сцена. Предстоят две представления - на 26 ноември и на 13 декември, съобщават организаторите. 
"Бартълби, писарят" на Хърман Мелвил се смята за един от най-добрите разкази в световната литература. Публикуван е за първи път анонимно през 1853 г. Както повечето книги на Мелвил, приживе и тази няма голям успех сред читателите и критическа общност. Години след смъртта му, писателят е припознат като един от класиците на американската литература и достига световна слава най-вече с романа си "Моби Дик".
"Днес "Бартълби, писарят" е придобил култов статут и се смята за един от най-добрите разкази в световната литература", посочва критиката. Историята е за адвокат от Уол Стрийт, който наема нов писар за кантората си. След като той първоначално преписва огромно количество документи, без обяснение спира и отказва да извършва повече каквато и да било дейност. На всички молби, отправени към него, отговаря с фразата "Бих предпочел да не го правя".
"Една натрапчива тревога години наред не ми дава мира и все ме връща към запалената лампа на този текст на Мелвил. Но не толкова светлината му, колкото неговата сянка ме привлича да се хвърлям слепешката в нея", казва режисьорът Марий Росен.
"Историята е представена от адвоката, при когото Бартълби е служил за последно. И преди да ви оставя в чудене каква пък е тази история, само ще добавя, че ако не е актьорът Александър Митрев, с когото делим общ нездрав интерес към нея, аз вероятно бих предпочел да не я разказвам", обобщава Марий Росен. Негов е и преводът на пиесата. Музиката е на Милен Апостолов.  /ДД/