Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) провежда в "Гранд хотел Пловдив" десетото юбилейно издание на Националния агро семинар. Председателят на асоциацията Костадин Костадинов посочи в приветствието си, че производителите отчитат качествена реколта от пшеница, но количествата са по-малки от миналата година. По думите му от мерките за либерализация на пазара и улесняването на износа на зърно от Украйна за трети страни "страдат всички български зърнопроизводители". Причината е, че по данни на Европейската комисия половината от слънчогледа, влязъл в Европа от Украйна, е в България, а зърното, предназначено за Африка и Близкия Изток, е "заседнало" в съседните на Украйна страни. По тези теми от асоциацията са взели решение за протести на европейско ниво. Една от най-важните задачи е изготвянето на Закон за браншовите организации, чрез който ще има ясни правила, по които да работят секторите, допълни Костадинов.
Българската пшеница винаги е била еталон за качество и здравословна храна в Европейския съюз, посочи в приветствието си министърът на земеделието Явор Гечев. По думите му Стратегическият план за развитие на земеделието в селските райони, който обхваща периода 2023-2027 г., трябва да стигне максимално лесно до всеки земеделски производител. Изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Георги Тахов коментира, че ръководството на министерството и фонда правят всичко възможно, за да защитят интересите на българските земеделски производители. От началото на годината до момента по схемите за директни плащания са изплатени над 1 млрд. лева, а по Програма за развитие на селски райони - 257 млн. лева. До края на годината ще бъдат изплатени още над 1 млрд. лева по директни плащания за кампания 2022 г. в подкрепа на българското земеделие, посочи Тахов.
По думите му след 10 декември има плащане от около 650 млн. лева по Схемата за единно плащане на площ от кампания 2022, която е насочена предимно към зърнопризводството. До 5 декември се приемат заявления за извънредното временно подпомагане на земеделски стопани, засегнати от руското нашествие в Украйна, с бюджет 28 млн. лева. От началото на приема до момента са подадени над 10 000 заявления. Средствата ще бъдат изплатени до края на годината. 
Националният агро семинар продължава в Пловдив и утре.