Президентът на Сърбия Александър Вучич каза днес, че позицията на Сърбия, когато става въпрос за Косово, не е лека заради сърбите, които критикуват всяка стъпка на държавата, но и заради международния фактор, който е коректен на срещите, но в същината си е на страната на Косово, предаде Танюг.
„Не трябва да крием това, всъщност (международният фактор) ще бъде на страната на Прищина и ние сме тук сами и няма от кого да получим помощ в този момент. Не съществува човек, който може да ни помогне и затова за нас е важно да продължаваме да развиваме страната, да отваряме фабрики, да се провираме през иглени уши, да дриблираме с дребни стотинки, но да бъдем силни, единни и да запазим своята държава Сърбия“, каза Вучич.
Косово и Сърбия постигнаха в сряда споразумение за прекратяване на продължилия близо две години спор за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово.
Председателят на Европейското движение на сърбите от Косово и Метохия каза по-рано, че Канцеларията за пререгистриране на автомобили в Рашка е затворена и няма да има нови регистрации с КМ номера. Те ще бъдат „запазени“ докато изтече срокът им, а чак тогава регистрационните номера ще бъдат RKS.
Вучич припомни, че още през 2011 г. е подписано споразумение за регистрационните номера, а той самият „се бори с ръце и нокти да запази нещо, което е невъзможно да се запази, защото още през 2011 г. е предадено“.
„Получихме оставането на КМ регистрациите като символ на държавата Сърбия, а не защото имат някаква друга стойност“, каза Вучич.
Той добави още, че сръбският народ в Косово може да разчита на подкрепата на Сърбия.