Френският художник-публицист Плантю ще открие изложба, озаглавена „Нашата Европа: свободна, демократична и устойчива“ в София. Събитието ще се състои на 7 декември на площад „Славейков“, съобщават от Френския институт в София.
Представянето на произведенията на Плантю ще бъде последвано от дебат на тема „Европа с лице към демоните си“. Той ще е в залата на Френския институт.
Жан Плантюро, известен с псевдонима си Плантю, е френски карикатурист. Роден е през 1951 г. в Париж. Завършва средното си образование през 1969 г. с успех под средния. По настояване на родителите си записва да учи медицина и след две години напуска университета. Учи в Брюксел при Ерже.
От 1991 г. работи в седмичника "Експрес", а през 1998 г. френската поща издава марка, илюстрирана от Плантю. Средствата от нея са предоставени за благотворителност. През същата година ЮНЕСКО публикува албум с рисунки на художника в чест на 50 години от Всеобща декларация за правата на човека. Плантю е посвещавал карикатури на Жак Ширак, Никола Саркози, папа Бенедикт XVI и др. / ГН