Интердисциплинарният проект „НOMO машина“ на художничката Дарина Пеева ще гостува в Дружеството на бургаските художници в трите дни от 28 до 30 ноември. Експозицията включва различни инсталации като коментар на авторката по темата за връзката между човешкото тяло в контекста на здравните, социалните и военни кризи, съобщават от пресцентъра на община Бургас. В изложбата човешкото тяло е представено като непрекъснато протезирано и защитено чрез нестихващото развитие на технологии и медицина. Това е човешкото тяло в годината на "пермакриза" - дума, дефинирана като продължителен период на нестабилност и несигурност, се казва още в съобщението. „Разказвам истории, наблюдения, личната си житейска социология. Искам да дам на хората, които обичат изкуство, още една позиция, гледна точка към общия световен пъзел за Човека-машина от това ирационално време на бъдеще и минало", споделя авторката Дарина Пеева.
Освен обекти и графики в изложбата под формата на художествен обект ще бъде представен и текстът на доц. Атанас Тотляков „Атомизация и/или мета модернистична осилация”, в който се дискутират основни позиции между съвременния атомистичен модел на изкуството и мета модернизма. Публиката ще види и обекти от стари автомобилни части, интегрирани с отливки на смола.
Програмата на събитието включва и две лекции на тема „Машината в изкуството” и "Тялото на артиста – начин на употреби”, водени от изкуствоведа Пламен В. Петров. Те ще се проведат на 29 ноември.Дарина Пеева (р. 1972) е българска художничка, която живее и работи между България и Австрия. Завършва магистратура по графика, илюстрация и книжен дизайн във Великотърновския университет. Има самостоятелни изложби в България, Австрия, Холандия и Швеция,  отличия от различни международни художествени форуми, както и участие в десетки групови изложби в Европа и Северна Америка. Член е на асоциацията k-haus във Виена, показва информацията в официалния сайт на художничката. Проектът "HOMO машина" се осъществява с подкрепата на фонд „Култура” по програма „Творчески стипендии”.