Датата 29 ноември да бъде обявена от правителството на България за Ден за възпоменание на жените и децата, убити при домашно насилие. Това предлагат от Сдружение „Алианс за защита от насилие, основано на пола“ по повод 25 ноември – Международния ден за елиминиране насилието над жените, съобщиха от организацията.
От алианса отправят призив към институциите и цялата общественост в България да обединят усилията си за преодоляване на пречките пред достъпа до правосъдие на жените и момичетата, жертви на насилие. По данни на Висшия съдебен съвет за последните пет години над 3000 са делата годишно, постъпили, разгледани и приключени на първа инстанция по Закона за защита от домашното насилие в районните съдилища. Много други жертви не са успели да потърсят помощ и закрила и не са имали достъп до правосъдие за физическо, психическо, сексуално, икономическо насилие, както и за дискриминация в интернет пространството, се казва в позицията на сдружението. Припомня се и Конвенцията на ООН за премахване на всички форми на дискриминация спрямо жените. 
В своята Обща препоръка № 33 Комитетът на ООН по премахването на дискриминацията спрямо жените набляга на достъпа до правосъдие, справедливост на съдебния процес, по-ефективни мерки за защита на пострадалите. Препоръката изисква от държавите да създадат благоприятна среда за жените да търсят правата си, да съобщават за престъпления и да участват в съдебни процеси, като същевременно предотвратяват различни форми на отмъщение срещу тях. Международните и регионалните стандарти за правата на жените са предназначени да позволят достъп до правосъдие на жените и момичетата, възможност да се ориентират по-добре в съдебните системи, без да бъдат дискредитирани, дискриминирани или изправени пред непреодолими административни, социално-икономически или други бариери – и за увеличаване отговорността на извършителите, напомнят от организацията.  
Според „Алианс за защита от насилие, основано на пола“ все още съществуват негативни стереотипи, липсва достатъчна институционална подкрепа и силна законова гаранция. Жертвите не получават навременна защита и подкрепа по време на фазата на разследването и по време на съдебното производство, което има пряко отношение към възможността жените и момичетата да бъдат защитени от закона. Координацията в съдебната система и извън нея с останалите органи и институции и ресурсите на правоприлагащите агенции са недостатъчни, казват още от сдружението.  
Данните на организациите на алианса от София, Варна, Бургас, Ловеч, Троян, Русе, Силистра, Търговище, Хасково, Димитровград, Перник и Дупница за изминалата вече 2022 г. сочат следното:  над 1600 пострадали от насилие – жени, деца и мъже са потърсили помощ, 122-ма извършители на насилие са били включени в програми за работа (индивидуални и групови), над 180 молби за заповеди за защита са били придвижени, заведени са 55 дела по Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН), изготвени са 126 съдебни доклада.   
Алиансът бе инициатор на работната група към Министерство на правосъдието за Закона за изменение и допълнение на ЗЗДН. 
Сдружението предлага датата 29 ноември да бъде обявена от Министерския съвет за ден за възпоменание на жените и децата, убити при домашно насилие като национален ден в тяхна памет и в знак на солидарност с международните инициативи и движения срещу фемицида. Определянето на такъв ден ще представлява категорично послание от страна на държавата, че домашното насилие е форма на престъпна дейност, към която не трябва да имаме търпимост. Това ще бъде ясен сигнал към извършителите на домашно насилие, а също и към жертвите в посока окуражаването им да потърсят помощ и закрила, смятат от алианса.
Само през 2021 г. в България са регистрирани официално 2816 жени, които са потърсили помощ, като според статистиката едва 5% от жертвите търсят помощ, съобщиха преди дни от Столичната община по повод откриването на изложба „Не си сама“, която е посветена на борбата с домашното насилие.