Депутатите приеха наименованието на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс след повече от два часа обсъждане. Това заглавие на законопроекта бе прието със 123 гласа "за", против - 36 и нула въздържали се. 
Накрая заместник-председателят на парламента Росен Желязков, който председателстваше заседанието, се обърна към депутатите с думите, че цял ден са се упражнявали в "злоупотреба с право". Тези процедури в днешния парламентарен ден доведоха до това Народното събрание да не може да приеме единственото безспорно нещо - именно наименованието на законопроекта. Целият ден посветихме на тези безплодни процедури, добави Желязков. 
В хода на дебата академик Николай Денков, депутат от "Продължаваме Промяната", предложи заглавието на законопроекта за промени, да бъде: "Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс с цел осигуряване на контрол върху вота на избирателите от страна на партийните централи". Денков посочи, че става дума за партийните централи, които са внесли тези предложения и визира ДПС, "БСП за България" и ГЕРБ-СДС.  Денков визира предложението за премахването на електронните памети, предложението, свързано с отказа да се направи запис в съответните изборни зали, отказът да се приемат преброителните центрове, с цел да се избегнат проблемите в малките изборни секции, както и желанието да се подпечатват машинните разписки, които, по думите на Денков, вносителите били превърнали в "хартиени бюлетини насила". Той посочи, че така всеки, който ги подпечатва, ще може да види как е гласувал човекът на съответната машина. Денков призова народните представители да нарекат закона с "неговото истинско име" - "закон, даващ възможност за контрол върху гласа на избирателите". 
Колегата му Искрен Митев отбеляза, че промените се приемат на инат. Този закон ще се превърне в закон, позволяващ извращения в изборния процес, посочи Митев, след което уточни, че това не са негови думи, а думи на правосъдния министър Крум Зарков в качеството му на депутат от "БСП за България". Той попита представителите на левицата, защо днес тези, които най-яростно са се борили срещу това извращение в изборния процес, сега вкарват този закон, чиято единствена цел, по думите на Митев, е да върнел г-н Борисов на власт. 
Десислава Атанасова, председател на ПГ ГЕРБ-СДС, увери, че заявките от предходната седмица, че ще оттеглят предложенията си, свързани с район "Чужбина", остават.  Тя каза, че при гласуването ще подкрепят сега действащите положения в Изборния кодекс необходимите заявления за разкриване на изборните секции да останат 40, вместо предлаганите сто, остава и Общественият съвет към ЦИК. Атанасова коментира, че не е коректно да не се споменат вносителите по общия законопроект, обсъждан в пленарна зала, а именно "БСП за България" и колеги от "Демократична България". 
Радостин Василев от "Продължаваме Промяната" посочи, че съществото на спора е дали да оттеглят предложенията за хартиената бюлетина. Той се обърна към Десислава Атанасова с думите, че е била "привикана при падишаха миналата седмица", който заявил, че не бързал с промените. Десислава Атанасова му отговори с думите: "аз падишах нямам, нито цар, не всички са управляеми, г-н Василев, но се замислете защо изобщо ви идва наум, че някой някого може да управлява", каза Атанасова. 
Надежда Йорданова от "Демократична България" посочи по наименованието на законопроекта, че вносителите са го нарекли Закон за изменение и допълнение на ИК. Това, което ние в момента обсъждаме, всъщност трябва да се наименува "закон за разрушаването на доверието в изборния процес", коментира Йорданова.
Мустафа Карадайъ, председател на ПГ ДПС, настоя, че когато говорим за избори - говорим за демокрация. Той отбеляза, че в последните години има огромен дефицит на доверие и заяви, че този Изборен кодекс има нужда от промяна заради доверието. Безспорен факт е, че една част от българските граждани не отидоха да гласуват от притеснението дали ще се справят с машините, каза той. По думите му промените са необходими и за да се елиминира субективният фактор при броенето на гласовете - големият брой недействителни гласове и големият брой поправки в протоколите на секционните избирателни комисии.  Карадайъ припомни за предложението на ДПС за използване на скенери при гласуването като тези в САЩ и Великобритания, където се използва бюлетина, която се сканира. Той даде примери за разминаване между разписките от машината и броя на потвърдените от машината гласове в последните парламентарни избори у нас.
Александър Николов от "Български възход" коментира връщането към смесеното гласуване като отбеляза, че в обществото няма консенсус по този въпрос. Той попита защо сега е толкова наложително да се променя ИК. На избори ли отиваме, колеги, обърна се Николов към депутатите. Ако това е така, това означава че този парламент е "мъртвороден" и няма право да променя изборните правила, коментира депутатът, след което посочи, че машините са елиминирали невалидните бюлетини и са внесли спокойствие в изборния ден. 
Мартин Димитров от ДБ заяви, че машинното гласуване е изключителен успех. Хората могат да разчитат дебата в залата като желание за връщане на старите практики, предупреди той. По думите му дискусията трябва да е как да се направи машинният вот още по-сигурен, по-прозрачен.
За ПП въпросът за ИК се превърна във въпрос за сигурността в следващите години и беше поставен ултиматум за съставяне на правителство, подчерта лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова. Представяте ли си метаморфозата - основата за съставяне на правителство не е вече смяната на Иван Гешев, нова КПКОНПИ, а промените в ИК, защо, обърна се тя към бившите си партньори в управлението и попита къде е изчезнал социалният и антикорупционният акцент. В предишния парламент, когато бяхме партньори с ПП и ДБ, от БСП внесохме същия законопроект, тогава нямаше никаква истерична реакция от тяхна страна, каза Нинова.
Тя разказа, че е поставила въпроса пред тогавашния премиер Кирил Петков на Министерски съвет, попитала е и Божидар Божанов (ДБ), тогава министър на електронното управление, дали има теоретична възможност да се манипулират машините и отговорът му бил "да". Когато вече не си управляваш, ако същата партия постави същия въпрос, тя вече е статуквото, върнала се е в Средновековието, що за политика е това, попита лидерът на левицата. Тя припомни, че 47 на сто от хората искат хартия с коментар, че тези, които се борят за правата на гражданите, сега посягат върху законността в храма на законността. Нинова обясни, че по закон нямат право да си изтеглят законопроект, когато той е минал на второ четене в комисия, това може да стане само с общо решение на Народното събрание. Политика с епитети и процедури, уважаеми колеги, не се прави, обърна се тя към залата. И добави, че само с мерки могат да бъдат ограничени порочните практики при гласуване. 
Съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори, като изтъкна, че депутати на левицата са казвали, че хартиената бюлетина е предпоставката за корупция. Знаехме, че вашето предложение няма да мине заради хора със съвест във вашата парламентарна група, добави Петков, след което се обърна към лидера на левицата с думите, че е имала шанса да направи БСП модерна партия. Ако си правим цитати кой какво е казал, в тази сграда някой каза ще гласувам с ГЕРБ, ДПС, дори с дявола, ако ще донесе още 15 депутати, посочи Кирил Петков. Думите му бяха посрещнати от Корнелия Нинова с репликата, че няма как да чуят такова нещо от тях. Шест години някой се опитва да ни овладее партията и не е успял, недейте и вие, аматьори сте в тази насока, отвърна Нинова. Не ни интересува какви вътрешни процеси има в БСП, всеки, който изрази различно мнение, му взимате главата, обърна се Асен Василев към Корнелия Нинова.