Турска делегация заминава за Швеция, за да обсъди ангажиментите, поети от Швеция и Финландия за членство в НАТО, предаде турската частна телевизия НТВ. 
Президентският говорител Ибрахим Калън и заместник-министърът на външните работи Седат Йонал ще присъстват на разговорите днес, на които ще бъдат разгледани стъпките, които двете скандинавски страни са предприели и се ангажират да предприемат.
По време на срещата ще бъдат обсъдени теми като екстрадирането на членове на групировки като Кюрдската работническа партия (ПКК) и ФЕТО и ограничаването на дейността на терористичните организации.
Миналата седмица на сградата на турското посолство в Стокхолм бяха прожектирани изявления и снимки с пропагандни изображения на терористични организации, а след инцидента шведският посланик в Анкара беше извикан в министерството на външните работи, за да бъде изразена реакцията на Турция.
Двете скандинавски страни внесоха кандидатурите си за членство в НАТО през юни, но Турция изрази възражения, защото според нея двете държави толерират и дори подкрепят терористични групи, сред които и представители на Кюрдската работническа партия (ПКК). Според подписания в Мадрид тристранен меморандум Стокхолм и Хелзинки се ангажираха да не подкрепят ПКК, сирийските кюрдски организации, които Анкара смята за подразделения на ПКК, както и т.нар. от Анкара Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО), която турските власти обвиняват за опита за преврат в Турция през 2016 г.