Арт галерия „Папийон“ във Варна подреди изложба с част от живописното наследство на художника Илия Милков. Експозицията може да се разгледа до 11 декември, информират от галерията. 
Повод за събитието е 95-годишнината от рождението на автора, известен като един от най-добрите майстори на пейзажната живопис у нас, отбелязва галеристката Виктория Митева. За експозицията е събрана селекция от петнадесет творби от различни периоди - от 1986 г. до едни от последните произведения на Милков, рисувани през 2008 г. Участват и големи платна, представяни в регионални общи художествени изложби, характерни за периода до 90-те години на миналия век.
Осъществяването на изложбата се е оказало трудна задача поради големия обем и периоди, през които преминава пътят на художника и поради факта, че ранните му монохромни и бели творби са притежание на общински и градски галерии от страната, сподели Митева. Друга част са у почитатели и колекционери в България и други страни в Европа.
Целта на галерията e да покаже многообразие от представителна за творчеството на Милков пейзажна живопис. Той създава градски, селски или индустриален пейзаж с несъизмеримо чувство, топлина и неподправеност, посочва галеристката. Трудно е да се каже дали е рисувал българските села или малките градове, в които все още е запазена някогашната атмосфера, но обединяващото в картините са пътят, дърветата, къщите, които са превърнати в централен образ и понякога дори са одухотворени, смята тя.
Илия Милков (1927 - 2009) е бил председател на Съюза на плевенските художници двадесет години. Представян е в множество изложби в страната и чужбина. Носител е на награди, включително орден „Кирил и Методий“ I и II степен.