Басът Димитър Станчев чества 50-годишната си творческа дейност на сцената на Софийската опера.  Събитието е на 10 декември, съобщават от операта.
В първа част на спектакъла ще звучат арии от „Норма“ на  Джакомо Пучини, „Атила“ на Джузепе Верди (Дует на Атила и Ецио), „Севилският бръснар“ на Джоакино Росини (Квинтет на Фигаро, Розина, Граф Алмавива, Доктор Бартоло и Дон Базилио), „Манон Леско“ на Джакомо Пучини, (Интермецо), „Лучия ди Ламермур“ на Гаетано Доницети (Секстет на Лучия, Алиса, Едгардо, Артуро, Енрико и Раймондо), „Мойсей“ на Джоакино Росини (Финал на Анайде, Мария, Елисеро и Мойсей). 
Във втората част ще бъде представено втора действие от „Бохеми“ на Джакомо Пучини със солисти, оркестър и хор на Софийската опера. Диригент е Паоло Андреоли.
Кариерата на артиста започва след дипломирането му през 1973 година в НМА „Проф. Панчо Владигеров при Петър Щърбанов и Чавдар Хаджиев и преминава през превъплъщенията на много и различни образи от класическия оперен репертоар. Има над 60 централни роли в „Мефистофел“ от Ариго Бойто, „Фауст“ от Гуно , „Ернани“ от Верди, Пимен и Варлаам от „Борис Годунов“, „Дон Жуан“ и „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, „Евгений Онегин“ и „Дама Пика“ от Чайковски и др.
Димитър Станчев участва активно и в изпълнения на кантатно-ораторни произведения на Бах, Хендел, Моцарт, Верди, както и в произведения от съвременни български и чужди автори. Пял е редом с Роберто Скандюци, Ренато Брузон, Катя Ричарели, Гена Димитрова, Асен Селимски, Лиляна Барева. Гастролирал е със спектакли на Софийската опера в Япония и в различни театри на Европа и Америка.
Продължава да участва в репертоара на Софийската опера, където играе и в спектакли за малките зрители. /ДД