Нигерия пусна днес банкноти с нов дизайн с надежда, че те ще помогнат на страната в борбата й с инфлацията, корупцията и прането на пари, предаде Асошиейтед прес.
Новите банкноти от 200, 500 и 1000 найра (45 цента, 1,10 и 2,20 долара) освен това ще подпомогнат икономическия растеж, заяви управителят на централната банка Годуин Емефиеле.
Експерти обаче са скептични, че подобни резултати ще бъдат постигнати, тъй като страната страда от хронична корупция от десетилетия, а държавните служители по правило изпразват обществените фондове, вместо да ги употребяват в полза на обществото, което тъне в бедност.
"Найрата отдавна трябваше да придобие нов вид", заяви президентът на страната Мухамаду Бухари по време на официалната церемония. Новите купюри, които са с подобрена защита против фалшифициране, "ще помогнат на централната банка да налага по-добре целите на паричната си политика", допълни той.
Валутата на Нигерия не е имала нов дизайн от 19 години.
Над 80 на сто от 3,2-та трилиона найра в обращение в Нигерия са извън трезорите на централната и на търговските банки и се намират в частни ръце, посочи Емефиеле. Хората имат срок до 31 януари догодина да похарчат старите банкноти или да ги депозират в банките.
По думите на централния банкер пускането на новите банкноти "ще извади старите съкровища на бял свят и ще ги влее в банковата система", като така даде възможност на централната банка да си върне контрола върху парите, които се ползват в страната.
Според анализатори обаче желаният контрол върху инфлацията, която тази година достигна 17-годишен връх от 21 на сто, и корупцията няма да бъде постигнат без институционални реформи.