Шведската централна банка повиши основната си лихва със 75 базисни пункта и даде знак, че планира допълнително увеличение в началото на идната година, за да задържи инфлацията, предаде ДПА.
Изпълнителният съвет на "Риксбанк" (Riksbank) реши да вдигне лихвата с 0,75 процентни пункта до 2,5 на сто.
Шведската централна банка започна да затяга политиката си през април, когато лихвата бе нулева.
"С оглед на това, че "Риксбанк" повишава още повече лихвата сега, то рискът от висока инфлация за дълъг период от време е намалена, както и рискът от по-голямо затягане на паричната политика в бъдеще", се посочва в комюнике на банката.
Шведската централна банка планира лихвата да бъде повишена допълнително в началото на идната година, за да стане малко под 3 на сто. Финансовата институция очаква ставката да достигне пика си от около 2,8 на сто през 2023 година и да остане на това равнище през 2024 и 2025 г.
"Риксбанк" ще вдигне основната лихва с допълнителни 50 основни пункта през февруари, за да достигне до 3 на сто, заяви икономистът от "Кепитъл економикс" (Capital Economics) Андрю Кенингъм. 
Освен това той не очаква по-нататъшна промяна до втората половина на 2024 г., когато инфлацията може да е намаляла достатъчно, за да започне централната банка да съкращава лихвените проценти.
"Риксбанк" коригира прогнозата си за инфлацията за 2023 г. до 9,3 на сто спрямо 8,5 на сто, а очакванията за 2024 г. нараснаха до 3 на сто спрямо 2,2 на сто. Икономиката ще се свие още по-силно идната година - с 1,2 на сто спрямо предварителните предвиждания за 0,7 на сто, прогнозира банката.
Въпреки това "Риксбанк" очаква шведската икономика да се възстанови идната година с растеж от 1 на сто.