Първият български хор “Янко Мустаков“ възстановява своята дейност след пандемията с множество концерти. Част от тях са посветени на 155-годишнината от основаването на хора,  която ще бъде чествана през 2023 година, съобщиха от Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856" в  Свищов.
По проекта „Пей с нас“ по програма „Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество" на Национален фонд „Култура", читалището е получило близо 15 хиляди лева за развитие на своите дейности. Сред целите на проекта е да се популяризират българските традиции в многогласното пеене на наши и чуждестранни сцени. Разнообразният репертоар е  посветен на годишнини от рождението и смъртта на бележити българи като Димитър Шишманов, Александър Шишманов, Йордан Николов, на основателя и патрон на първия хор в България Янко Мустаков.
Хорът изнесе концерт в Дурас, Албания, през септември тази година, като финансирането на транспортните разходи е по проекта, разказа диригентът Елизабет Людмилова. Пред чуждестранната публика беше представен богат репертоар от обработен фолклор, спиричуъл, поп, католически меси и мюзикъл, чиято цел беше да представи българските традиции в многогласното пеене като нематериална културна ценност, посочи тя. Останалата част от отпуснатата от Национален фонд „Култура" сума се разходва целево за изработването на нови летни и зимни сценични облекла за хористите, необходими за обновяване блясъка и запазване на достолепието на тази вековна институция, съществуваща под юрисдикцията на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856", Свищов.