Столичният общински съвет (СОС) одобри на днешното си заседание удължаване на срока на концесията на „Софийска вода“ с максималния период, допустим съгласно разпоредбите на Закона за концесиите, а именно - 8 г. и 4 месеца до 6 февруари 2034 година. По този начин концесионният договор, сключен през декември 1999 г., ще бъде 33 години и 4 месеца. 
Концесионерът „Веолия“ осъществява дейността си в България чрез дружествата "Софийска вода" АД, "Веолия Енерджи Варна" ЕАД и "Веолия Сълюшънс България" ЕАД. "Софийска вода" предоставя услугите за управлението на целия воден цикъл на Столичната община, като обслужва население от 1,4 млн. души.
В доклада до СОС е записано, че концесионерът ще запази поетия ангажимент за инвестиции в размер на 218 млн. лв. през периода 2022 - 2026 г. в замяна на постепенно увеличаване на цената на предлаганите услуги от 11% за същия период или средно по 2.3% на година, което е неколкократно по-ниско в сравнение с предвижданото увеличение на цените на ВиК услугите от другите големи и средни оператори, извършващи дейност в България. 
Пред журналисти в СОС кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на общинските съветници от групите на ГЕРБ-СДС, ВМРО, "Демократична България" и БСП, които участваха в работната група, създадена с нейна заповед преди половин година и които много професионално, по думите ѝ, подготвиха доклада, с който се предлага решението за удължаване на концесията с осем години. 
Това решение гарантира на първо място запазването на една от най-ниските цени на водата в България и на второ място - рекордни инвестиции във ВиК мрежата на София от 634 млн.лв., заяви столичният кмет. Това би позволило още през следващата година да започнат инвестиции в канализацията на „Горна Баня“, „Бенковски“, „Нови Искър“. 
За мен е много важен ангажиментът да бъдат изградени и соларни паркове до 2025 г., с което „Софийска вода“ да стане енергийно независимо дружество, което се отразява и на стабилизирането на цената на водата. Смятам, че това решение гарантира именно това, коментира кметът.
На въпрос защо е променила мнението си по отношение на концесията на „Софийска вода“, кметът каза, че през 2019 г. е била абсолютно убедена, че трябва да се подготви нова концесия и неслучайно през 2020 г. е създала експертна група по темата. За съжаление през 2020 г. ситуацията в света се промени коренно, цените на материалите, на енергоносителите скочиха драматично и големите инвеститори започнаха да се въздържат от нови инвестиции, каза кметът. По думите ѝ не трябва да се пропуска възможността един от най-големите лидери във ВиК сектора в света да продължи да работи в София. 
Фандъкова припомни, че в момента Столичната община работи за намирането на външен инвеститор за „Топлофикация София“, но това никак не е лесно и сигурно на фона на всички кризи. Кметът каза, че е водила разговори със световни лидери в сектора, но до момента те не проявяват интерес да инвестират в „Топлофикация София“.