Русия смята, че сухопътна операция на Турция на сирийска територия ще доведе до напрежение в региона, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.
"Поддържаме тесни контакти с турската страна по сирийския въпрос", каза тя. "Разбираме загрижеността на Турция относно заплахите за националната ѝ сигурност, но също така смятаме, че сухопътна операция на сирийска територия само ще засили напрежението в региона и ще доведе до увеличаване на терористичната дейност", добави Захарова.
Според говорителката Русия смята, че най-добрият начин за решаване на всички въпроси, свързани със сигурността в пограничните райони, е директният диалог между турските и сирийските власти.
Турция предприе въздушни удари по позиции на кюрдските бойци на територията на Сирия след атентата на 13 ноември в Истанбул, за който обвини Кюрдската работническа партия (ПКК). Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди обаче, че страната няма да се ограничи до това и планира също и сухопътна офанзива.