При всяко нападение, срещу която и да е общност в Северна Македония, трябва да се предприемат последващи действия от страна на полицията и правителството. Това заяви в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей по повод посегателството над българския клуб "Цар Борис III" в Охрид. 
В сряда вечер клубът на гражданското сдружение "Цар Борис III" отново е бил обект на нападение. По информация на дипломатическите представителства на България в Република Северна Македония по клуба е стреляно с огнестрелно оръжие, когато той е бил осветен. Само два дни по-рано неизвестни засега нападатели замеряха помещението на клуба с камъни. 
Комисар Вархей заяви, че е запознат с първия случай и че се надява правителството в Скопие да започне разследване и да намери извършителя. Той напомни и за предишен случай на подобно посегателство – над клуба в Битоля от началото на август тази година.
Еврокомисарят заяви, че е готов да се срещне с представители на организациите на македонските българи, ако те поискат среща с него. Вратата ми е винаги отворена за всяка заинтересована страна от която и да е страна-кандидатка, допълни Оливер Вархей.
По-рано днес от Министерството на външните работи (МВнР) съобщиха, че ще бъде извикана на среща извънредният и пълномощен посланик на Република Северна Македония (РСМ) г-жа Агнеза Руси-Поповска, на която ще бъде връчена протестна нота. 
От Министерството на външните работи в Скопие също излязоха с позиция, в която призоваха компетентните институции да разследват обстоятелствата, при които са извършени тези вандалски действия и да предприемат незабавни мерки за разкриване на извършителите.