Сътрудничество между оперните театри в Стара Загора и Тирана обсъдиха днес  директорът на Държавна опера - Стара Загора Огнян Драганов и колегата му от Националната опера и балет на Албания Абигейла Вощина. Това съобщават от пресцентъра на операта.
Договорени са възможностите за сътрудничество между двете трупи, обмяна на артисти, както и обмяна на декори и костюми. Обсъдено е предстоящото включване на Националната опера и балет на Албания в Балканската оперна мрежа. Меморандумът ще бъде подписан през месец януари 2023 година в Нови Сад. Коментирани са възможностите за предстояща съвместна продукция на операта „Трубадур” от Джузепе Верди.
През 2015 г. по време на Фестивала на оперното и балетно изкуство – Стара Загора, се проведе творческа среща на директори и представители на оперни театри от различни страни на Балканите и беше създадена Балканска оперна мрежа, припомни пред БТА Уляна Кьосева, връзка с медиите на Старозагорската опера. Инициативата беше по идея на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов. Мрежата има за цел да създаде условия за регулярно и устойчиво партньорство в сферата на оперното и балетно изкуство. 
„Ако всеки от тези състави в бъдещата Балканска оперна мрежа направи по един спектакъл и разменим само декорите и костюмите, това са по 7-8 премиери на година, предложи по време на форума през 2015 г.  Огнян Драганов. Според него, оперното изкуство в цяла Европа с малки изключения е в дълбока криза и трябва да се отърси от „нафталина”, ако иска да оцелее, каза още за БТА Уляна Кьосева.