Европейският парламент прие днес резолюция, с която призова Европейската комисия и Съветът на ЕС да пристъпят към мерки за замразяване на средствата за Унгария от фондове на ЕС за сближаване. Резолюцията бе приета с 416 гласа "за", 124 "против" при 33 въздържали се.
Според евродепутатите мерките, договорени от ЕК и Унгария, "не са достатъчни за справяне със съществуващата постоянна заплаха за финансовите интереси на ЕС", дори и да бъдат приложени изцяло. Те призовават държавите в ЕС да приложат правилата, обвързващи отпускането на бюджетни средства със състоянието на законността. Според тях тези ограничения следва да отпаднат, едва след като унгарските мерки доведат до траен резултат.
По отношение на средствата за икономическо възстановяване от пандемията ЕП изразява съжаление, че заради действията на правителството в Будапеща сумите все още не са достигнали до унгарския народ. Според ЕП опасността от злоупотреба със средства на ЕС в Унгария продължава да съществува и ЕК не трябва да одобрява плана на Унгария, докато страната не изпълни изцяло всички препоръки в областта на принципите на правовата държава и всички съответни решения на Съда на ЕС и на Европейския съд по правата на човека.
ЕП призовава ЕК и Съветът на ЕС да не се поддават на натиска, който Унгария оказва с блокирането на ключови решения на ЕС, като финансовата помощ за Украйна и общата минималната ставка на корпоративния данък. Тази "злоупотреба" с правилото за гласуване с единодушие не бива да оказва въздействие върху решенията по унгарския план за икономическо възстановяване и прилагането на бюджетните правила, свързани с върховенството на закона, допълват евродепутатите.
ЕП отбелязва, че ЕК предложи през септември да замрази 7,5 млрд. евро от средствата за Унгария, като се позова на опасения, свързани с корупцията и обществените поръчки. След преговори с комисията Будапеща представи 17 мерки, сред които създаване на работна група за борба с корупцията и промени в правилата за възлагане на обществени поръчки, за да отговори на опасенията. Съветът трябва да вземе решение с квалифицирано мнозинство до 19 декември, се допълва в съобщението.