Българска телеграфна агенция (БТА) в лицето на нейния Генерален директор Кирил Вълчев и проф. Светла Димитрова – директор на Регионален етнографски музей на открито „Етър“, подписаха споразумение за сътрудничество днес в залата на Националния пресклуб на БТА в Габрово. Дълги години агенцията и възрожденският музей работят заедно, ръка за ръка, отразявайки инициативите на Етъра. Днес бяха поставени подписите под документ, с който се продължава традицията на добрата работа между двете институции и се полага началото на едно по-задълбочено сътрудничество.
БТА прибави към своите партньори в Габрово и един от емблематичните музеи в България – Регионалния етнографски музей на открито „Етър”, каза при подписването на документа генералният директор на БТА Кирил Вълчев. По думите му това е още една стъпка към изпълняването на задължението на БТА да събира информация и да популяризира националните традиции и културата на България. „Едва ли има по-ярък пример за системно събиране на българските традиции от 1964 година досега на българския бит, култура и занаяти от възстановките в „Етър”. С партньорството, което днес започваме, музеят поема ангажимент да ни предоставя всяка седмица информационни материали за дейностите си – изложби, събития, възстановки на възрожденски празници, за които в страната има нужда да се знае и това да бъде систематично”, каза генералният директор. Вълчев посочи, че с английската емисия на БТА за тези събития ще научават и в чужбина.
Подходът за подписване на меморандум с най-авторитетната българска медия – БТА, е признание за нашата работа и събитията, които правим – популяризиране на материалното и нематериалното културно и историческо наследство, каза при подписване на договора проф. д-р Светла Димитрова. 
Регионален етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово е създаден от известния габровец  Лазар Донков и отваря врати през 1964 година като Етнографски парк-музей.  Във времето се утвърждава като единствен по рода си музей от типа сканзен в България. Институтът е център за проучване на традиционната българска култура на балканджиите - от прединдустриалното общество до най-ново време. Музеят е притегателно място за габровци и туристите, една от визитните картички на България. Там се пресъздават редица български обичаи и традиции от българския календар във възстановки. Мисията на музея „Етър“ се изпълнява от екип, който наброява 70 служители. Музеят участва в научни конференции, домакин е на различни събития, работи целогодишно, а през летния период в инициативите участват и младежи доброволци.