Днес в Национален пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) Габрово бе подписан договор за сътрудничество между информационната институция и Националната Априловска гимназия (НАГ). 
БТА, в лицето на своя генерален директор Кирил Вълчев, и НАГ, в лицето на Елвира Христова – директор на гимназията, подписаха споразумение за сътрудничество в сферата на съвместната работа и задълбочено отразяване на дейността на учебното заведение.
Днес БТА прибавя към своите партньори едно от емблематичните училища в България – Националната Априловска гимназия, първото светско българско училище от 1835 година, каза при подписването на документа генералният директор на БТА Кирил Вълчев. По думите му смисълът на партньорството и представянето на възможност за стажове в БТА пред учениците на габровската Априловска гимназия, е да бъдат положени общи усилия да задържим повече деца в България. Вълчев посочи, че според предоставените му данни  95 на сто от учениците в гимназията продължават да учат висше образование. „В БТА сме готови да инвестираме най-малко в един млад човек, който да продължи специализирано образование в университет в България в областта на журналистиката – в Софийския университет „Св. Климент Охридски” или  в по-близкия Великотърновски университет. След като завърши образованието си, за което ние ще му помогнем, включително и с разходи, свързани с образованието му, този студент да поеме ангажимент, че ще се върне и ще работи в Габрово, в националния пресклуб на БТА” , посочи генералният директор.  По думите на Вълчев  БТА също има необходимост от обновяване с млади и образовани хора.
Допълвам към казаното от Вас и нещо, което малцина знаят -  в края на 80-те години Априловската гимназия придобива своя национален статут, а причината за това е, че се откриват хуманитарни профили и започва изучаването на журналистика, което прави училището национално значимо, каза при подписването на договора директорът на гимназията Елвира Христова. По думите ѝ до този момент няма друго средно училище, в което да се предлага специалността журналистика като учебна дисциплина, а за гимназията е чест, че наш ученик ще бъде избран за стажантската програма на БТА, посочи Христова.
Национална Априловска гимназия е хуманитарно средно училище в Габрово, наследник на откритото на 2 януари 1835 година първо българско светско училище по метода на Бел – Ланкастер. Създадено е с дарения на габровците Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев, през 1872 година училището прераства в Първата пълна мъжка гимназия в поробените български земи, а през 1889 година училището приема името на своя благодетел - Васил Априлов.