Бившата главна преговаряща за Косово в диалога между Косово и Сърбия Едита Тахири подчерта, че с постигането на споразумение за регистрационните табели /вчера/ министър-председателят на Косово Албин Курти е направил отстъпки, предаде КосоваПрес. Тахири написа във Фейсбук, че Курти и неговото правителство не се осмеляват да сключат споразумение без взаимно признаване със Сърбия.
Косово и Сърбия постигнаха вчера споразумение за прекратяване на продължилия близо две години спор за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово, за който Западът предупреди, че може да разпали етническо насилие, заяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс. 
„Споразумението за регистрационните табели беше постигнато, Курти направи отстъпки, сега не се знае колко дълго ще се движат незаконните регистрационни номера в северната част на страната, тъй като споразумението няма краен срок. Ако бяха послушали американците, срокът щеше да е 10 месеца (В началото на ноември САЩ призоваха правителството на Косово да отложи с десет месеца изпълнението на решението за пререгистрация на автомобилите със сръбски номера с номера RKS (Република Косово) – бел. ред.). Споразумението отново не беше оповестено публично, не знаем какви други компромиси е направил Курти, както преди. Но знаем едно нещо, Курти и неговото правителство не се осмеляват да сключат споразумение със Сърбия без взаимно признаване", написа Тахири, цитирана от КосоваПрес.
Ситуацията в северната част на страната се изостри след прилагането на решението на косовското правителство за пререгистрация на автомобилите на сръбските граждани, които имат нелегални сръбски номера, с нови номера RKS (Република Косово).
След изпълнението на първия етап на решението на косовското правителство във връзка с регистрационните номера – издаване на предупреждения за шофьорите, които не са пререгистрирали автомобилите си, в началото на ноември сръбските представители подадоха оставки от постовете си в правителството, парламента, съдебната система, полицията и местното самоуправление в северната част на страната.
Президентът на Сърбия Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти разговаряха в Брюксел на 21 ноември като част от диалог на високо ниво, който беше свикан от ЕС в опит да се предотврати ескалацията на напрежението в Северно Косово, но не постигнаха споразумение по въпроса с регистрационните номера.
Вчера главните преговарящи на Косово и Сърбия – съответно косовският вицепремиер Бесник Бислими и директорът на службата за Косово и Метохия Петър Петкович, се срещнаха в Брюксел и постигнаха споразумение.
"Сърбия ще престане да издава регистрационни табели с кодове на косовски градове, Косово ще прекрати по-нататъшните действия, свързани с пререгистрацията на превозни средства", поясни Жозеп Борел.
Косово и Сърбия започнаха преговори за нормализиране на отношенията през 2011 г. с посредничеството на Европейския съюз, като се очаква преговорният процес да завърши с правно обвързващо споразумение, припомня КосоваПрес.