Общинският съвет на Община „Родопи”,област Пловдив, отхвърли предложението за провеждане на местен референдум за присъединяване на село Белащица към Община "Пловдив". 24 от общинските съветници се обявиха "за" спиране на точката в дневния ред, един бе против и двама се въздържаха. Окончателното решение бе прието без дебат.
По процедура предстои областният управител на Пловдив Ангел Стоев в двуседмичен срок да провери законосъобразността на искането и решенията на общинските съвети – този на община „Родопи” и този на община „Пловдив” . На предната си сесия общинските съветници от Пловдив прегласуваха решението за присъединяване на Белащица с 44 гласа "за".
След гласуването представители на Инициативния комитет за присъединяване на Белащица към Пловдив напуснаха залата, а председателят Павел Гимишев подчерта, че искат референдум, а не промяна на границите на селото. Той се закани, че ще търси правата на искащите отделянето на селото от "Родопи" по съдебен път.
За БТА кметът на Община „Родопи” Павел Михайлов каза, че Общинският съвет е взел правилното решение, с което се защитават интересите на гражданите. По думите му подписката с искането за референдум е незаконосъобразна и добави, че предстои прокуратурата и съдът да се произнесат за нейната легитимност и законност. Според Михайлов отделянето е желание на група хора, а не на жителите на селото като цяло. Освен това, подчерта кметът, не е изключено да се установят нарушения, които могат да прераснат и в престъпления.