Южнокорейската централна банка повиши днес умерено водещата си лихва, с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта), до 3,25 на сто, тъй като се очаква по-сериозно забавяне на икономическия растеж на страната, предаде ДПА.
Това бе оповестено след днешното заседание на борда за паричната политика на банката.
"Бордът смята, че е оправдано да продължи да увеличава нивото на лихвата за известен период от време, тъй като се очаква инфлацията да остане висока, значително над целевото ниво, въпреки че икономическият растеж на страната се забавя", се казва в съобщение на Централната банка на Южна Корея.
"По отношение на размера на повишаването на основната лихва, бордът прецени, че е подходящо увеличение с четвърт процентен пункт, тъй като се очаква темповете на икономическо забавяне да се засилят на фона на отслабващите рискове на валутния пазар и ограничените условия за финансиране в краткосрочен план на  финансовите пазари", се допълва в съобщението. 
Централната банка запазва прогнозата си за икономически растеж на Южна Корея от 2,6 на сто през тази година, но сериозно я понижава за 2023 г. - от 2,1 процента на 1,7 на сто.