Най-после започват наченки на организация за това да приключи войната по пътищата. Надяваме се на лидерство, някой трябва да застане начело и да поведе, защото в противен случай ще има колективна безотговорност. Това коментира главният прокурор Иван Гешев пред медиите, след участие в кръгла маса на тема „За мащабни действия срещу войната по пътищата“. Форумът е организиран от Института по пътна безопасност, заедно с Българския Червен кръст, Съюза на българските автомобилисти и с подкрепата на прокуратурата.
Гешев уточни, че той не е този лидер.
Според главния прокурор некачественото законодателство е един от проблемите, довел до бум на престъпността и съответно до война по пътищата. Закриването на спецправосъдието също е причина, защото е било качествен инструмент за борба с престъпността.
По думите му трябва МВР да разкрива престъпните групи за трафик на мигранти и корупцията, за да може прокуратурата ще повдигне обвинения и да внесе делата в съда. „МВР е в будна кома“, каза Гешев, като отбеляза, че това е заради един предишен министър, а сегашното ръководство се опитва да възстанови институцията, но това по думите му ще отнеме години.
Почти няма реализации за организирани престъпни групи тази година в резултат на систематичния политически натиск и унищожаването на специализираните структури. Ние отново изграждаме специализация в 23 окръжни прокуратури, където част от прокурорите никога не са се занимавали с организирана престъпност, посочи Иван Гешев.
Главният прокурор каза, че той и прокуратурата ще направят всичко каквото могат, за да има справедливост.  Той добави, че българските институции трябва да поемат отговорност, но не го правят поради ред причини.
"Без да решиш проблемите, няма как да се бориш с последствията. Това е констатацията ми на специалист и това е констатацията на гражданите. Това не трябва да се крие", каза още главният прокурор.